Kapacitásbővítés és új technológia kiépítése a Spinto Hungária Kft-nél

Spinto Hungária Kft.

Kapacitásbővítés és új technológia kiépítése a Spinto Hungária Kft-nél

A kedvezményezett neve: Spinto Hungária Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe: Exportelőny biztosítása a szerszámpiacon

A projekt azonosítószáma: BAR-1.1.1-21-2021-00027

A fejlesztés tárgya, célja: A projekt célja, a Spinto Hungária Kft. részére támogatás biztosítása azon negatív gazdasági hatások ellensúlyozására, amelyek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történt kilépése nyomán szenvedett el.

A szerződött támogatás összege: 516.512.969 Ft

A projekt tartalmának részletes bemutatása: A Spinto Hungária Kft. fő profilja a precíziós szerszámgyártás azon belül is az alumínium nyomásos öntőszerszámok gyártása. Az öntőforma betétek megmunkálásánál gyakran kell alkalmazni az ún. szikraforgácsolási technológiát. A szikraforgácsolást akkor alkalmazunk amikor a hagyományos fúrás és marási technológiákkal már nem tudjuk kialakítani az adott öntőforma formafelületét. A Spinto Hungária Kft. jelenleg is rendelkezik két darab Ingersoll Gantry szikraforgácsoló géppel. Az egyik a nagyobb formabetétek megmunkálására alkalmas egy Ingersoll Gantry 1400. A másik a kisebb formabetétek szikraforgácsolására alkalmas Ingersoll Gantry 500. A pályázni kívánt Ingersoll Gantry 800 tökéletesen illeszkedne a Spinto Hungária Kft. gépparkjába. Ennek a gépnek az asztalmérete elegendően nagy ahhoz hogy a nagyobb méretű formabetéteket még forgácsolni tudjuk. A nagyobb méretű öntőszerszámok formabetéteinek tömbözését párhuzamosan lehetne végezni két géppel. Ezáltal a Spinto Hungáriának a szikraforgácsolási kapacitása 50%-al, a nagyméretű szerszám gyártási képessége duplájára nőne.

Az elektromos autók terjedésével várhatóan évente 6 %-kal fog növekedni az autóiparban használt, nyomásos öntészeti technológiával előállított öntvények iránti igény. A termékek mérete és komplexitása folyamatosan növekedni fog. Az ilyen öntvények előállítására alkalmas bonyolult szerszámok hibamentes gyártása gyakran csak a kontúrkövető hűtéssel biztosítható. Ilyen típusú szerszámbetétek csak additív technológia alkalmazásával (3D fémnyomtatással) állíthatók elő. Ha ez a kompetencia a következő években nem kerül bevezetésre a hazai piacra, akkor a nagy hozzáadott értékkel rendelkező autóipari öntvények gyártása más régiókba kerülhet. A kontúrkövető hűtés egy olyan technológiai újítás, ami által jelentősen javítható az alumínium nyomásos öntőszerszámok hőelvonási képessége, tehát az így készült szerszámok a termelési erőforrások tekintetében jelentős megtakarítást jelentenek. A fémnyomtatványok tisztításához elszívással rendelkező zárt terű eszközök szükségesek. Az Iepco svájci gyártó több évtizedes tapasztalattal rendelkezik különböző termékek felületkezelésében. A kínálatában szereplő Peenmatic 620 és Blowmatic 750 berendezések hazánkban működő 3D nyomtató üzemben már bizonyították megbízhatóságukat és alkalmasságukat az additív technológia támogatására. A projekt keretében pályázott ATOS 5 XL mérőrendszer a német GOM GmbH terméke. Méltán piacvezető az optikai metrológiai rendszerek terén. A Spinto Hungária Kft. piaci bővülésével és az egyre meghatározóbb piaci szereplők bevonásával szükségessé vált a mérőrendszer kiemelkedő pontossága, felbontása és mérési sebessége. A projekt keretében sor kerül napelem rendszer telepítésére is, valamint stratégiai és üzleti tervezés tanácsadás igénybevételére.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.01.31.

Széchenyi 2020
KKV-START
BAR-1.1.1-21-2021-00027
Translate »